Even voorstellen ...

03-05-2021

Saskia de Vries is omgevingsmanager voor de programmalijn MOVV. Zeis aangetreden in Coronatijd, dus werken op afstand. Wel een beetje vreemd voor iemand die juist heel veel contact heeft met de (buiten)wereld van stakeholders. De omgevingsmanager aan het woord ...

"Corona heeft inderdaad veel veranderd; ook voor een omgevingsmanager. Live ontmoetingen zitten er even niet in. Alles gaat digitaal. Daar moest ik best even aan wennen. Ik hou wel van dat praatje bij het koffieapparaat of in de pauze van een bijeenkomst. Dan hoor je persoonlijker wat mensen bezighoudt en dat helpt om elkaar te begrijpen en van elkaar te leren. Bovendien kun je meteen mensen aan elkaar koppelen. Vraag en antwoord.  Blijft gek dat ik de projectcollega’s nog niet in levende lijve heb ontmoet. Inmiddels is het wel zo dat omdat nu alles digitaal gaat – niet alleen bij de Schaalsprong – het wel gewoner wordt. Geïnteresseerden weten ons echt wel te vinden via de website van MoVe en de mail. Ook vindt niemand het vreemd om gemaild te worden of een digitale uitnodiging te ontvangen met inlogcodes. Het is onder andere mijn rol om de blik van buiten blijvend te organiseren. Soms gaat dat wat trager of ingewikkelder, maar corona is zeker geen excuus om het maar even niet te doen."

"En, het heeft ook voordelen om overal in te kunnen loggen en niet eerst ergens heen te moeten. De kunst is om van dat digitale juist een kans te maken. Als voorbeeld. Vorig jaar was ik als omgevingsmanager betrokken bij het maken van de omgevingsvisie Rotterdam. Een lid van een wijkcommissie kon gewoon vanuit zijn vrachtwagen ergens in Europa inloggen en meedoen met de vergadering. Een bewoner had onze participatiebijeenkomst via LinkedIn gevonden en kwam ‘een keertje kijken’. Na afloop: ‘ik zou echt nooit naar een zaaltje komen, maar dit was echt interessant om aan mee te doen’. Zo zie je maar. Corona biedt ook nieuwe kansen om juist beter met de omgeving in contact te zijn en te komen."

Van alle markten thuis

"Naast omgevingsmanager voor de programmalijn MOVV met daarin ook het kwartiermaken voor de MIRT verkenning Oude Lijn en knooppunten, ben ik als organisatieadviseur betrokken bij de organisatieontwikkeling van diverse gemeenten. Mijn werk thuisbasis is namelijk Hiemstra & De Vries. Die de Vries is verder toeval. Daar hebben we er nou eenmaal een boel van in Nederland. Met 25 jaar overheidservaring op zak in diverse rollen van ambtenaar tot wethouder, van adviseur tot directielid werk ik als adviseur, interimmanager of omgevingsmanager graag mee aan samenwerkingsvraagtukken. Hoe kunnen we het zo organiseren dat we samen verder komen? Voor de Schaalsprong is dat samen met alle deelnemers van MoVe, en ook samen met belanghebbenden rond de vraagstukken. Tot de volgende ontmoeting!"

Saskia de Vries

Over MoVe

MoVe, mobiliteit en verstedelijking is een samenwerkingsprogramma van de ministeries IenW en BZK, de PZH, de MRDH en de gemeenten Den Haag en Rotterdam.

 

 

Cookie-instellingen