Geslaagd werkbezoek over regionaal OV Metronet/Randstadrail en BRT Leiden- Zoetermeer

26-06-2024

Op 12 juni 2024 vond er een inspirerend werkbezoek plaats bij HTM op Den Haag Centraal Station. Deze bijeenkomst, stond in het teken van de regionale OV projecten Metronet, Randstadrail en Bus Rapid Transit Leiden-Zoetermeer.

Deze werkbezoeken zijn gericht op het verbeteren van de stedelijke mobiliteit en infrastructuur in de regio. Het werkbezoek begon met een reeks informatieve presentaties over deze projecten, die inzicht boden in de voortgang en mijlpalen. Na de presentaties werd de groep verdeeld om twee projectlocaties te bezoeken: metro- en randstadrailstation Leidschenveen en Valkenboslaan.

Waardevolle inzichten
Het werkbezoek was gevuld met waardevolle inzichten. Op de halte Valkenboslaan zie je ‘op een postzegel’ de ruimtelijke inpassingsproblematiek van de randstadrail. Gekoppeld rijden vraagt langere perrons, geeft een snellere opeenvolging van haltes, hoe behoud je groen en water, opofferen parkeerplaatsen, veilige oversteek versus olifantenpaadjes en hoe doe je dat in de uitvoering. Op het station Leidschenveen komt de randstadrail en metronet samen. Twee verschillende vervoerssystemen die hier maar ook in Rotterdam en Den Haag hun eigen specificaties meebrengen. De complexiteit om naar een frequentieverhoging te gaan i.c.m. met nieuwe veiligheidssystemen is zeer complex.

De presentaties en site visits boden een helder beeld van de projecten. Dit bood de deelnemers de kans om de theorie uit de presentaties in de praktijk te zien en te ervaren hoe deze projecten de stedelijke mobiliteit verbeteren. De interactie ter plaatse gaf de deelnemers een beter begrip van de praktische uitvoering en de uitdagingen die hierbij komen kijken.

Het werkbezoek benadrukte het belang van voortdurende innovatie en samenwerking in het verbeteren van onze stedelijke infrastructuur. Het programma Move blijft werken aan het ondersteunen en bevorderen van dergelijke initiatieven, de komende periode willen we vaker dit soort werkbezoeken organiseren. Als je hier ideeën over hebt, we horen het graag!

Over MoVe

MoVe, mobiliteit en verstedelijking is een samenwerkingsprogramma van de ministeries IenW en BZK, de PZH, de MRDH en de gemeenten Den Haag en Rotterdam.

 

 

Cookie-instellingen